Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny výrobců se mění: Co v Česku zdražilo?

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Meziměsíčně se ceny zemědělských výrobců snížily o 1,3 %. Vzrostly ceny průmyslových výrobců o 0,1 %, stavebních prací o 0,2 % a tržních služeb o 0,1 %. Meziročně byly nižší ceny zemědělských výrobců o 3,6 % a průmyslových výrobců o 1,3 %. Ceny stavebních prací byly vyšší o 1,2 % a tržních služeb o 0,3 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Ceny zemědělských výrobců se snížily o 1,3 %. Klesly ceny čerstvé zeleniny o 6,2 %, ovoce o 2,8 % a prasat jatečných o 1,9 %. Vzrostly naopak ceny mléka o 5,6 %, vajec o 2,8 %, olejnin o 1,2 % a drůbeže o 0,5 %, informuje czso.cz. 

Ceny průmyslových výrobců se zvýšily o 0,1 %. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly vyšší o 0,4 %, z toho ceny mléčných výrobků o 4,4 %. Vzrostly ceny elektrických zařízení o 0,5 %. Klesly pouze ceny základních farmaceutických výrobků o 0,9 % a ceny v oddílu koksu a rafinovaných ropných produktů.

Ceny stavebních prací dle odhadů vzrostly o 0,2 %, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 0,5 %.

Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře se zvýšily o 0,1 %. Vzrostly ceny za pojištění, zajištění a penzijní financování o 1,5 %. Ceny tržních služeb nezahrnující reklamní služby stagnovaly.

ČSÚ rovněž oznámil, že v říjnu meziročně opět klesly ceny dovozu i vývozu, ale stejně jako u cen v průmyslu pokles zpomaloval. Vývozní ceny se meziročně snížily o 2,1 procenta a dovozní ceny o 1,8 procenta. Meziměsíčně naopak ceny v zahraničním obchodě vzrostly - ve vývozu o 0,2 a v dovozu o 0,9 procenta.

Témata:  ceny zboží Český statistický úřad (ČSÚ) zdražování

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy