Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový zákon o hazardu vyjde v platnost v lednu. Ministerstvo má však jiný problém

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Nový zákon o hazardu, který vstoupí v účinnost již 1. ledna 2017, počítá s registrem hráčů. Automaticky v něm budou všichni lidé v osobním bankrotu nebo hmotné nouzi. Ministerstvo financí nyní přiznává, že ho zatím připravený nemá.

Nový zákon počítá s tím, že hráči se budou muset registrovat a povede se rejstřík vyloučených lidí, kteří nebudou smět hrát. Provozovatelé budou muset informovat o délce hraní a celkové prohře od aktivace účtu.

"Ustanovení o informačním systému, který zabezpečí, že účast na hazardních hrách nebude umožněna osobám nacházejícím se v rejstříku vyloučených hráčů, se nachází v odložené účinnosti. Jeho start předpokládáme v průběhu roku 2018 podle toho, jak rychle se podaří vysoutěžit dodavatele systému," uvedl mluvčí ministerstva Filip Běhal. 

Podle nového zákona může ministerstvo zablokovat webové stránky nelegálním provozovatelům, kterých je podle odhadů až 40. Běhal uvedl, že MF je na rozhodování o blokaci připraveno. V současné době má vytvořen seznam webových stránek provozovatelů, kteří nemají platné povolení k provozování hazardních her na internetu a kteří cílí na české hráče.

"S těmi, kteří budou výzvu MF ignorovat, bude v následujících týdnech zahájeno správní řízení. Na jeho závěru může být uložení sankce, dodatečné zdanění ilegálních příjmů či blokace plateb a internetových stránek," doplnil Běhal. Kontroly podle něj zahájí ministerstvo hned od začátku roku.

Asociace provozovatelů kurzového sázení (Apkurs), která sdružuje Tipsport, Chanci a Fortunu, možnost blokací vítá. "Je kolem toho zbytečná hysterie. Podle mě se to bude používat minimálně, je to myšleno jako varovný výstřel. A je tam tolik pojistek, že se to zneužívat nebude," uvedl ředitel Apkursu Marek Herman.

Témata:  Ministerstvo financí České republiky hazard

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy