Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V loňském roce klesl počet bankrotů, bylo jich nejméně za posledních osm let

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Z nové studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau vyplývá, že v roce 2016 bylo vyhlášeno 904 bankrotů obchodních společností, což je o 97 méně než předloni. Po osmi letech se tak jejich počet dostal pod hranici tisíc bankrotů v jednom kalendářním roce. Nejvíce bankrotů připadlo na obchod (233 bankrotů) a průmysl (148). Naopak nejméně to bylo v odvětví zemědělství a dobývání (29 bankrotů) a ubytování a stravování (37).

"Loňský rok byl z pohledu vývoje počtu firemních bankrotů nejlepším za posledních osm let. Výrazné meziroční snížení bankrotů fyzických osob podnikatelů ukazuje, že z dobrého výkonu ekonomiky v posledním roce těžily nejenom obchodní společnosti, u kterých tento pozitivní trend zaznamenáváme už dva roky, ale rovněž obyvatelé. Zlepšily se i podmínky fungování živnostníků, kterým se v posledních letech příliš nedařilo," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

V roce 2016 bylo rovněž podáno 1793 návrhů na bankrot obchodních společností (o 301 méně než v roce 2015) a 8820 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů (o 1220 méně). Po loňském roce šlo teprve o druhý meziroční pokles počtu návrhů na bankrot podnikatelů od roku 2008. Jeho dynamika se přitom proti minulému roku zvýšila.

Meziročně se počet bankrotů obchodních společností snížil ve všech hlavních odvětvích s výjimkou dopravy a skladování (19 procent) a nemovitostí a pronájmu strojů (šest procent). Nejhlubší pokles bankrotů zaznamenalo ubytování a stravování (o 31 procent).

V roce 2016 bylo nejvíce bankrotů vyhlášeno v Praze (347 bankrotů) a v Jihomoravském kraji (125). Nejméně jich bylo v Karlovarském kraji (17 bankrotů) a v kraji Vysočina (19). Meziročně se počet bankrotů snížil ve všech krajích s výjimkou Vysočiny (36 procent), Ústeckého kraje (pět procent) a Karlovarského kraje, kde se počet bankrotů meziročně nezměnil. Nejrychleji se počet bankrotů obchodních společností snížil ve Zlínském kraji (o 29 procent).

Loni také poprvé od roku 2008 klesl počet bankrotů fyzických osob podnikatelů, kterých soudy vyhlásily 7022, o 945 méně než v roce 2015.

Nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů bylo v roce 2016 vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (967 bankrotů) a ve Středočeském kraji (780). Nejméně to bylo v kraji Vysočina (240 bankrotů) a ve Zlínském kraji (277).

Témata:  bankrot firmy podnikatelé

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy