Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Visa: Nová pravidla EU zkomplikují expresní on-line platby kartou

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Karetní společnost Visa upozorňuje, že nová evropská pravidla pro e-commerce zkomplikují expresní on-line platby kartou. Firma na to upozorňuje ve své tiskové zprávě.

Cílem plánované unijní regulace je zvýšit bezpečnost elektronických plateb a omezit podvody. Návrh Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA) však podle společnosti Visa může omezit přístup k e-shopům mimo EU a povede k delším frontám při placení mýta nebo parkování.

Každá transakce nad deset eur (270 Kč) bude podle návrhu vyžadovat při potvrzení platby další ověřovací kroky, například zadání hesla či kódu nebo použití čtečky karty. Finální podobu navrhovaných standardů takzvané Strong Customer Authentication (SCA) by měla EBA představit 12. ledna.

„Nové návrhy představují vážnou hrozbu narušení způsobu, jakým jsme dnes zvyklí nakupovat on-line. Plán EBA přinese řadu komplikací a nepříjemností, vyšší počet zamítnutých transakcí a delší a komplikovanější platební proces. Přínos pro spotřebitele přitom bude minimální, nebo žádný," tvrdí regionální manažer Visa pro ČR a Slovensko Marcel Gajdoš.

Společnost varuje, že zákazníci už nebudou moci platit jedním kliknutím ani u on-line obchodníků, kde nakupují pravidelně. Skončily by také rychlé automatické platby v rámci mobilních aplikací, kde mají spotřebitelé již uloženou svou kartu. Visa odhaduje, že by tak byla ovlivněná polovina evropského on-line obchodu.

Změna by také mohla omezit přístup k on-line nakupování mimo Evropu. Návrh přináší mezinárodním webovým stránkám povinnost dodržovat při prodeji zboží evropským zákazníkům nová evropská pravidla, jinak bude nákup automaticky zamítnut.

Lidé se prý také v případě přijetí návrhu budou muset připravit na delší fronty a problémy s použitím karty na placených parkovištích či u mýtných bran, kde v současnosti není vyžadováno zadávání PIN kódu. Jen ve Francii by to ovlivnilo více než 500 milionů cest ročně.

Témata:  EU ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy