Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump signalizuje radikální obrat měnové politiky

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Washington - Donald Trump v rozhovoru s listem The Wall Street Journal (WSJ) řekl, že dolar už je příliš silný, což má řadu nevýhod. Žádný jiný zvolený prezident USA se v minulosti takto jednoznačně a otevřeně ke kurzu dolaru nevyjádřil.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, po Trumpově zvolení v listopadových volbách posílil až o šest procent. Investoři totiž předpokládají, že Trumpovy kroky ve funkci prezidenta podpoří růst ekonomiky Spojených států a přimějí americkou centrální banku (Fed) k dalšímu zvyšování úrokových sazeb.

Trump pro WSJ uvedl, že Spojené státy možná budou muset "dostat dolar dolů", pokud budou měnu tlačit vzhůru změny v daňové politice. "Mít silný dolar přináší určité výhody, ale spoustu nevýhod," prohlásil.

"Je to poprvé, co zvolený prezident řekl, že dolar už zašel moc daleko," upozornil analytik Marc Chandler ze společnosti Brown Brothers Harriman. "Není pochyb o tom, že Trumpova administrativa nebude chtít silný dolar. Silný dolar není dobrý pro nic z toho, o co Trump usiluje," podotýká David Woo z Bank of America Merrill Lynch.

Trump již delší dobu obviňuje Čínu, že manipuluje s kurzem své měny, aby zvýšila konkurenceschopnost svého exportu. "Naše podniky teď nemohou konkurovat (čínským firmám), protože naše měna je příliš silná. A to nás zabíjí," poznamenal budoucí prezident v rozhovoru s WSJ.

Končící americký ministr financí Jack Lew nicméně tvrdí, že Čína v oblasti měnové kurzu uskutečnila posun správným směrem.

Témata:  Donald Trump USD (americký dolar) ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy