Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Export zbraní z ČR byl loni rekordní

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Praha - Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR dnes oznámila, že export zbraní a vojenského materiálu z Česka loni stoupl o 20 až 30 procent na rekordních 700 - 750 milionů eur (18,9 - 20,2 miliardy Kč). Letos to bude patrně horší kvůli nedostatku pracovníků.

"Nárůst (letos) bude také, ale nebude už tak rapidní. Výrobci jsou na hranici svých výrobních kapacit, většinou se jim nedaří shánět nové lidi," uvedl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří  Hynek. Poptávka je podle něj vysoká, ale čeští výrobci nejsou schopni ji naplnit.

Export zbraní a vojenského materiálu z Česka byl v roce 2015 rekordní, když dosáhl 15 miliard korun. Největší část (28 procent) mířila do států EU, ze zemí pak do Iráku. Do zemí EU české zbrojovky vyvezly předloni vojenský materiál za 4,3 miliardy korun. Největším obchodní partnerem ČR se v tomto segmentu stal Irák, kam bylo vyvezeno zboží za 1,64 miliardy korun, na druhém místě byly USA (1,1 miliardy Kč).

Hodnota exportu střelných zbraní činila 3,3 miliardy korun. Tuzemské zbrojařské firmy vyvezly 86.736 revolverů a samonabíjecích pistolí v hodnotě 835 milionů korun. Drtivá většina mířila do Spojených států a dále do Jižní Afriky a Kanady. Hodnota vývozu 71.533 dlouhých zbraní dosáhla 592 milionů korun.

Koncem roku 2015 mělo povolení k exportu vojenského materiálu 226 právnických osob a dvě fyzické osoby. Export pro české zbrojařské firmy představuje 90 procent jejich produkce. V jiných zemích Evropské unie a NATO je to deset až 30 procent celkového objemu jejich výroby.

Témata:  zbraně ekonomika dovoz a vývoz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy