Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rekordní čísla: Český export loni dosáhl čtyř bilionů korun, vzrostl i přebytek zahraničního obchodu

Dovoz a vývoz zboží
Dovoz a vývoz zboží
Foto: Pixabay

Praha - Podle předběžných údajů skončila v prosinci 2016 bilance zahraničního obchodu se zbožím v národním pojetí v běžných cenách schodkem 5,0 mld. Kč, což byl meziročně o 3,8 mld. Kč horší výsledek. Uvedl to dne Český statistický úřad. V přeshraničním pojetí se meziročně v prosinci 2016 zvýšil vývoz o 0,7 %, zatímco dovoz klesl o 1,8 %.

Export se v prosinci zvýšil meziročně o 1,2 procenta na 247,6 miliardy Kč. Import vzrostl o 2,7 procenta na 252,6 miliardy korun.

Obchod s členskými zeměmi Evropské unie vykázal za prosinec přebytek 33,1 miliardy korun, což představovalo meziroční pokles o 0,7 miliardy. Schodek obchodu se státy mimo unii vzrostl o 4,2 miliardy na 36,3 miliardy korun.

Prosincový výsledek českého zahraničního obchodu negativně ovlivnil zejména meziroční pokles přebytku obchodu se stroji a dopravními prostředky o čtyři miliardy korun. Roli sehrálo také prohloubení deficitu u minerálních paliv o 2,1 miliardy Kč.

"Příznivě na celkovou bilanci působilo snížení záporného salda obchodu s chemickými výrobky o 0,7 miliardy Kč a polotovary a materiály o 0,6 miliardy Kč," uvedli statistici. Pozitivně se podle nich projevilo také zvýšení přebytku bilance surovin o 0,7 miliardy korun.

Závislost české ekonomiky na exportu do zemí Evropské unie loni dál mírně rostla, mířilo tam 83,6 procenta tuzemského vývozu.

Export do Německa stoupl o tři procenta, do Rakouska o 6,4 procenta. Do Francie se vyvezlo o 3,9 procenta zboží víc. Naopak vývoz do Ruska klesl o zhruba pět procent a na Slovensko o 4,2 procenta.

Hlavním obchodním partnerem ČR zůstalo Německo s podílem 32 procent na celkovém vývozu. Hodnota exportu tam dosáhla 1,29 bilionu korun. Na Slovensko se vyvezlo zboží za 333 miliard korun.

Témata:  zahraniční obchod dovoz a vývoz Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy