Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dluh Řecka je navzdory pokroku stále neudržitelný

Řecká krize
Řecká krize
Foto: Pixabay

Washington/Atény - Mezinárodní měnový fond (MMF) ve svém novém hodnocení dnes uvedl, že Řecko sice pokročilo při řešení svých rozpočtových problémů, jeho zadlužení ale zůstává z dlouhodobého hlediska neudržitelné.

Vedení MMF stále nerozhodlo, zda se fond bude finančně podílet na další pomoci Řecku. Fond se zatím do posledního záchranného programu nezapojil právě kvůli pochybnostem ohledně udržitelnosti řeckého dluhu.

Fond předpokládá, že dlouhodobý růst řecké ekonomiky se bude pohybovat těsně pod jedním procentem ročně. Očekává také, že Atény splní rozpočtový cíl preferovaný větší částí vedení MMF. Tím je dosažení přebytku primárního rozpočtu ve výši 1,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) do roku 2018.

Měnový fond nicméně upozornil, že část jeho vedení teď upřednostňuje cíl eurozóny, podle kterého by měl přebytek primárního rozpočtu Řecka dosáhnout 3,5 procenta HDP. Primární rozpočet nezahrnuje náklady na správu dluhu.

Témata:  Řecko Mezinárodní měnový fond (MMF) ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy