Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace zrychlila růst na 2,2 procenta

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Spotřebitelské ceny vzrostly v lednu proti prosinci o 0,8 %. Tento vývoj ovlivnilo zejména zvýšení cen v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, rekreace a kultura, doprava. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 2,2 %, což bylo o 0,2 procentního bodu více než v prosinci. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Analytici odhadovali, že lednová inflace dosáhne dvouprocentního inflačního cíle České národní banky, nebo jej mírně překročí.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje způsobilo zejména zvýšení cen ve skupině mléko, sýry, vejce, kde ceny vajec vzrostly o 5,1 %, ceny sýrů o 1,0 %, ceny mléka o 1,7 % a ceny jogurtů o 8,5 %, informuje czso.cz. Růst cen nastal i u dalších potravin. Ceny zeleniny byly vyšší o 3,3 %, z toho ceny brambor o 19,4 %. Ceny nealkoholických nápojů vzrostly o 1,8 %, masa o 0,7 %, olejů a tuků o 3,0 %, ovoce o 0,7 %. Růst cen v oddíle rekreace a kultura byl zejména důsledkem zvýšení cen dovolených s komplexními službami o 8,0 %.

V oddíle doprava pokračoval růst cen pohonných hmot, který byl v lednu 3,0 %. Průměrná cena benzinu Natural 95 (30,89 Kč/l) a průměrná cena motorové nafty (30,37 Kč/l) byly nejvyšší od září, resp. srpna 2015. V oddíle alkoholické nápoje a tabák vzrostly ceny lihovin o 3,6 % a ceny vína o 5,4 %. V oddíle bydlení byly vyšší zejména ceny plynu o 1,4 % (částečně vlivem ukončení platnosti slev z loňského ledna), elektřiny o 0,3 %, čistého nájemného o 0,9 %, vodného o 1,1 %, stočného o 0,5 %.

Ceny se meziročně zvýšily především v dopravě, kde u pohonných hmot zrychlily růst na 11,6 ze 4,3 procenta v prosinci. Mírněji rostly ceny alkoholu, které v lednu zdražily o půl procenta, o měsíc dříve to bylo o 3,1 procenta.

Meziročně ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,2 procenta, stejně jako ceny služeb. Proti prosinci se ceny zboží úhrnem zvýšily o 0,8 procenta a ceny služeb o 0,9 procenta.

Témata:  inflace ceny zboží ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy