Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace na Slovensku je nejvyšší od podzimu 2013

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Meziroční míra inflace na Slovensku v lednu dosáhla 0,7 procenta a zvýšila se z 0,2 procenta, kde byla v prosinci. Slovenská ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku zrychlila růst na 0,8 procenta z tempa 0,7 procenta ve třetím kvartálu.

Spotřebitelské ceny na Slovensku rostly nejrychleji od září roku 2013. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad. Ekonomové v průměru odhadovali, že inflace dosáhne 0,5 procenta.

Růst zaznamenaly ceny ve většině sledovaných kategorií. Například potraviny zdražily o 1,6 procenta, což byl nejrychlejší růst za poslední tři roky.

Slovensko zaznamenalo v letech 2014 až 2016 deflaci, ceny zboží a služeb tak v průměru klesaly. Slovenská centrální banka v poslední prognóze odhadla, že v letošním roce spotřebitelské ceny vzrostou o 1,2 procenta a že tempo inflace bude v dalších letech zrychlovat.

Tempo meziročního růstu HDP Slovenska zrychlilo na 3,1 procenta ze tří procent ve třetím kvartálu. Vývoj byl lepší než odhady analytiků, kteří očekávali meziroční růst HDP tempem 2,9 procenta. Spolu s růstem ekonomiky se zvýšila i zaměstnanost na Slovensku, v posledním čtvrtletí loňska meziročně o 2,6 procenta.

Pro letošní rok slovenská centrální banka počítá s růstem HDP o 3,1 procenta. Optimističtější je tamní ministerstvo financí, které odhaduje růst o 3,3 procenta.

Témata:  Slovensko ekonomika EUR (euro)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy