Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český trh se šperky v roce 2016 znovu vzrostl

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Sky News

Praha - Puncovní úřad dnes zveřejnil výroční zprávu za rok 2016. Vyplývá z ní, že český trh se zlatými šperky loni opět mírně vzrostl. Stoupl i počet stříbrných šperků opatřených puncem.

Puncovní úřad opatřil ochrannou známkou 939.000 zlatých šperků, meziročně o 13 procent víc. Počet stříbrných šperků označených puncem vzrostl o pět procent na 1,17 milionu kusů.

Úřad uvedl, že "1,844 tuny zlata, 8,597 tuny stříbra a přes dva miliony kusů vyzkoušeného a označeného zboží je úctyhodný výkon od 39 pracovnic, které tyto činnosti v Puncovním úřadě vykonávají".

Potěšitelný je podle úřadu relativně vysoký podíl tuzemských výrobců na celkovém množství zboží z drahých kovů, u zlata je to 44,2 procenta, u stříbra 18,3 procenta.

Šperky se do ČR nejčastěji dovážejí z Německa, Itálie, Turecka a Číny. V roce 2016 zachytil úřad celkem 18.391 kusů závadných šperků. Mezi nedostatky figurovala špatná deklarovaná ryzost, nižší než zákonná ryzost či šperky byly z obecného kovu.

Témata:  Puncovní úřad šperky zlato

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy