Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropský soud rozhodl: Česko porušuje právo, když neuznává nizozemské puncovní značky

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Lucemburk - Soudní dvůr Evropské unie rozhod, že Česká republika porušuje unijní právo, když neuznává značky nizozemského puncovního úřadu WaarborgHolland.

Český Puncovní úřad už dříve argumentoval tím, že nizozemský punc neumožňuje rozpoznat, zda šperk pochází z EU či má původ mimo ni, například v Číně či Hongkongu.

"Praxe České republiky vyžadující nové opuncování drahých kovů, které byly opuncovány a uvedeny na trh v některém členském státě anebo byly opuncovány ve třetím státě v souladu s nizozemskými právními předpisy a byly propuštěny do volného oběhu v unii, je omezením volného pohybu zboží," uvedl dnes soud EU, na který se ve věco obrátila Evropská unie.

Připustil ale, že pokud jde o ochranu spotřebitele, může mít členský stát za to, že puncovní značky vyrážené na území třetích států neposkytují spotřebiteli stejnou ochranu jako značky vyrážené na území unie. V případě nizozemského puncovního úřadu je ale podle soudu kontrola označování dostatečná a vyhovuje nizozemským a tím pádem i českým normám na ochranu spotřebitele.

To by ale podle soudu neplatilo, kdyby drahé kovy označené puncovní značkou WaarborgHolland na území státu mimo EU nebyly před dovozem do Česka uvedeny na trh v některém členském státě.

Témata:  Soudní dvůr EU Česká republika Puncovní úřad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy