Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ani Sobotka snížení cen mobilních dat nezajistí, varují ekonomové

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka jako dočasný šéf ministerstva průmyslu a obchodu snížení cen mobilních dat nebo větší ochranu spotřebitele podle expertů během svého krátkého působení nezajistí.

Ministerstvo potřebuje ve svém čele odborníka, kterým premiér není. Vyplývá to z vyjádření ekonomů a zástupců podnikatelů pro ČTK.

Premiér dnes prezidentovi Miloši Zemanovi předložil návrh na odvolání ministra průmyslu Jana Mládka s tím, že povede resort do sjezdu ČSSD sám. Nového ministra chce prezidentovi navrhnout po sjezdu. Sobotka se tak chce zasadit o dotažení některých priorit, například v oblasti ochrany spotřebitele nebo snižování cen mobilních dat.

Svaz průmyslu a dopravy podle člena představenstva Petra Jonáka věří tomu, že nový ministr bude vybrán co nejdříve. "Resort má řadu klíčových úkolů, které je potřeba urychleně řešit. Jde například o zrychlení čerpání z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, přes digitální agendu až po průřezové klíčové zákony typu stavebního zákona," dodal.

"Na MPO se za tu dobu snad nestane nic mimořádného, ale v době končících intervencí je zapotřebí funkční ministerstvo, které bude schopné řešit posilující korunu a tlak na exportéry. Sobotka tak na úkor volebního postoje doslova hazarduje. Pouze to dokresluje komičnost kolem tahanic Babiš-Sobotka a ukazuje na jejich politickou nevyzrálost," uvedl vedoucí ekonom společnosti Chytrý Honza František Bostl.

Témata:  Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Bohuslav Sobotka mobilní operátoři

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy