Praha - Největší rozmach velkých fastfoodových řetězců nastal v ČEsku hned v devadesátých letech a i dnes se jim daří velmi dobře. Svědčí o tom i skutečnost, že neustále otevírají nové pobočky. Jedničkou je McDonald´s, který svou první pobočku oteevřel v roce 1992 v Praze ve Vodičkově ulici. Pokud jste se tam tehdy vypravili, patrně si vybavujete, že si nebylo kam sednout.
Většina provozoven fastfoodových řetězců se koncentruje v Praze. V případě McDonald´s jde o 35 restaurací, konkurenční KFC jich má na území hlavního města o devět méně.
Největší rozmach velkých řetězců nastal hned v devadesátých letech. McDonald´s od roku 1992 do roku 1996 otevřel 33 restaurací a do roku 2000 celkem 60. KFC vstoupilo na trh v Česku s dvouletým zpožděním v roce 1994, o rok později mělo pět restaurací včetně jedné v Brně a do roku 2000 provozovalo devět restaurací. Počtu 35 provozoven pak dosáhlo do roku 2005.
Mezi tuzemskými firmami s největším počtem fastfoodových bister patří Bageterie Bouleward patřící potravinářské společnosti Crocodille. Ta začala s budováním sítě v roce 2002 a v současnosti provozuje 33 bageterií.
Řetězec pizzerií Pizza Company v Praze ve stanicích metra provozuje 18 z celkových 19 stánků, přičemž jediné bistro se nachází na libereckém autobusovém terminálu.
Ne všem plány vyšly. Česká asociace Franchizingu v roce 2013 uvedla, že se během roku chystá na český trh vstoupit druhý největší řetězec kuřecího rychlého občerstvení na světě Church Chicken, Papa John's Pizza, nebo fast foodová legenda Dairy Queen. To se ale nestalo.
Témata: McDonald's, KFC, ekonomika
Související
18. listopadu 2024 21:10
24. října 2024 20:18
2. října 2024 18:51
24. prosince 2022 17:41
11. srpna 2022 15:18
12. června 2022 14:37