Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaměstnanci Škody dostanou díky odměnám víc peněz než jejich němečtí kolegové

Škoda Auto, a.s.
Škoda Auto, a.s.
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Mladá Boleslav - Zaměstnanci Škody Auto dostanou na své účty na jednorázových odměnách víc peněz než jejich němečtí kolegové z koncernu Volkswagen. Stane se tak poprvé v historii.

Je to díky rekordnímu bonusu v průměrné výši 45.000 korun, který letos zaměstnanci dostanou dvakrát. Letošní celkové bonusy tak činí průměrně 90.000 korun.

O rekordní výši bonusů informoval týdeník již minulý týden. "Bonus byl jako základ vypočten na 40.509 korun, firma jej po požadavku odborů KOVO zaokrouhlila na 40.600 korun a dál nechtěla jít," řekl pro Škodovácký odborář předseda podnikové rady Jaroslav Povšík. Odborům se ale nakonec podařilo vyjednat částku 45.000 korun.

Firmu bude vyplacení bonusů stát zhruba 1,5 miliardy korun, a to včetně odvodů státu a pojišťovně. Bonus je odvozený od hospodářského výsledku firmy a růstu tarifních mezd v roce 2016. Výši bonusu vyjednali odboráři v rámci kolektivního vyjednávání v pondělí 13. března.

Podle týdeníku Škodovácký odborář se letošní bonusy poprvé v historii téměř rovnají loni vyplacenému bonusu v západoněmeckých továrnách Volkswagen (VW). Kvůli tamnímu vyššímu progresivnímu zdanění ale nakonec čeští zaměstnanci dostanou na své účty více peněz než pracovníci v Německu. Některé společnosti Volkswagenu dokonce předčí několikanásobně, například zaměstnanci VW Autovision mají jen jeden bonus 400 eur (asi 11 000 korun).

Témata:  Škoda platy Volkswagen

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy