Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomika USA roste. Ministerstvo obchodu ukázalo, jak moc

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Ministerstvo obchodu USA dnes vydalo konečnou zprávu, jak si vedla americká ekonomika ke konci roku 2016. Ve čtvrtém čtvrtletí rostla celoročně přepočteným tempem 2,1 procenta. Proti předešlému kvartálu to sice bylo stále výrazné zpomalení, byl to však lepší výsledek, než uváděl únorový odhad 1,9 procenta.

Za celý loňský rok statistiky potvrdily růst o 1,6 procenta, což bylo nejslabší tempo za pět let. Prezident Donald Trump slíbil, že se za jeho vlády vrátí ekonomický růst ke zhruba čtyřem procentům z průměru 2,1 procenta za osm let panování jeho předchůdce Baracka Obamy.

Ekonomika za Obamy zaznamenala nejslabší oživování z recese v období po druhé světové válce, uvedla agentura AP.

Čtvrtletní tempo růstů spotřebitelských výdajů, které tvoří asi dvě třetiny HDP, dnešní revize zvýšila na 3,5 procenta z únorového odhadu 3,0 procenta. V loňském třetím čtvrtletí americká ekonomika rostla tempem 3,5 procenta. V prvním čtvrtletí tohoto roku analytici odhadují růst na zhruba dvě procenta.

Výroba amerického zpracovatelského průmyslu v únoru svižně rostla a zvýšila se už šestý měsíc po sobě. Celá průmyslová výroba ale kvůli propadu produkce energetických rozvodných podniků stagnovala. Uvádí se to údajích americké centrální banky (Fed).

Zpracovatelská produkce proti předešlému měsíci vzrostla o 0,6 procenta, což byl stejný nárůst jako v lednu. Analytici podle průzkumu agentury Reuters počítali se zvýšením o 0,4 procenta. V meziročním srovnání byl tento sektor vyšší o 1,2 procenta.

Produkce sektoru těžby surovin se zvýšila o 2,7 procenta. Výroba rozvodných podniků v energetice a dalších síťových odvětvích se ale kvůli teplejšímu počasí podobně jako v lednu o 5,7 procenta propadla. Celá průmyslová výroba tak zůstala proti lednu beze změny a meziročně byla vyšší jen o 0,3 procenta.

Témata:  USA ekonomika Fed

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy