Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gazpromu se daří: Vývoz plynu do Evropy stoupl ve čtvrtletí o 15 procent

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Moskva - Ruský energetický gigant Gazprom dnes oznámil, že vývoz ruského plynu do Evropy a Turecka v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl o 15 procent na 51 miliard metrů krychlových. Firma pokrývá 30 procent celkové poptávky po zemním plynu v Evropské unii.

Za celý rok Gazprom očekává vyšší těžbu než loni. "Těžba by měla být vyšší než loni, protože první čtvrtletí bylo dobré," prohlásil předseda představenstva Gazpromu Viktor Zubkov. "Letos také Evropa spotřebovala více plynu; takže doufáme ve větší prodej," dodal.

V roce 2016 Gazprom zvýšil těžbu na 419,07 miliardy metrů krychlových. Vývoz do Evropy pak vzrostl o 12,5 procenta na rekordních 179,3 miliardy metrů krychlových.

Loni v listopadu přitom Gazprom upravil svůj odhad těžby na rok 2016 na 409,8 miliardy metrů krychlových, což představovalo meziroční pokles o dvě procenta.

Témata:  Gazprom zemní plyn ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy