Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maloobchodní tržby zpomalily v únoru meziroční růst, vliv na to měl i kalendář

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy vzrostly v únoru reálně meziměsíčně o 0,9 %. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 4,8 %, bez očištění o 0,6 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel po očištění o sezónní vlivy zvýšily v únoru reálně o 0,9 %. Tržby za potraviny vzrostly o 1,3 %, za nepotravinářské zboží o 0,9 %, naopak za pohonné hmoty klesly o 1,0 %.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 4,8 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 6,7 %, za pohonné hmoty o 4,3 % a za potraviny o 2,1 %. Vývoj tržeb byl ovlivněn rozdílným počtem dní. Únor 2017 byl o jeden den kratší a měl o jeden pracovní den méně než únor 2016.

Meziročně se maloobchodní tržby bez očištění zvýšily o 0,6 %, přičemž za nepotravinářské zboží vzrostly o 2,7 %, zatímco za pohonné hmoty a potraviny klesly (o 2,2 %, resp. o 1,1 %).

V podrobnějším členění nejvyšší růst zaznamenal internetový a zásilkový prodej (o 19,5 %), informuje czso.cz. Tržby rostly rovněž ve specializovaných prodejnách s oděvy a obuví (o 6,7 %), s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 3,9 %) a s počítačovým a komunikačním zařízením (o 1,7 %).

Naopak v prodejnách s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím tržby klesly o 1,6 % a s výrobky pro domácnost o 1,2 %. Ve specializovaných prodejnách potravin se tržby snížily o 2,2 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 1,1 %.

Témata:  tržby obchody Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy