Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahraniční obchod skončil v únoru přebytkem

Dovoz a vývoz zboží
Dovoz a vývoz zboží
Foto: Pixabay

Praha - Podle předběžných údajů skončila v únoru bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 17,9 mld. Kč, který byl meziročně o 2,0 mld. Kč nižší. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Celkovou bilanci v národním pojetí nepříznivě ovlivnilo především meziroční prohloubení deficitu obchodu s ropou a zemním plynem o 2,9 mld. Kč, základními kovy o 1,3 mld. Kč a počítači, elektronickými a optickými přístroji o 1,0 mld. Kč. Dále se snížil přebytek bilance ostatních dopravních prostředků o 1,4 mld. Kč, elektrických zařízení o 1,2 mld. Kč a motorových vozidel o 0,7 mld. Kč.

Příznivý vliv dle ČSÚ na celkovou bilanci mělo hlavně snížení deficitu bilance chemických látek a přípravků o 3,2 mld. Kč a vzestup aktiva bilance strojů a zařízení o 1,8 mld. Kč.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU28 skončila v únoru přebytkem 55,6 mld. Kč a byla tak meziročně o 1,6 mld. Kč vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 3,8 mld. Kč na 35,9 mld. Kč.

Oproti lednu 2017se po sezónním očištění v národním pojetí snížil vývoz o 1,2 % a dovoz o 0,2 %. Trend vývoje ukazuje na růst vývozu a dovozu shodně o 0,6 %.

V porovnání se stejným měsícem roku 2016 vzrostl vývoz o 0,4 % (na 281,2 mld. Kč) a dovoz o 1,2 % (na 263,3 mld. Kč).

V lednu až únoru 2017 dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 38,6 mld. Kč, což představovalo meziroční pokles o 2,3 mld. Kč. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 5,1 % a dovoz o 6,0 %.

Témata:  zahraniční obchod Český statistický úřad (ČSÚ) ekonomika dovoz a vývoz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy