reklama

Schäuble to řekl po dnešním setkání se svým americkým protějškem Stevem Mnuchinem ve Washingtonu. Šéf německé centrální banky Jens Weidmann uvedl, že finanční představitelé G20 se dnes shodli na významu otevřených trhů. Němečtí činitelé to označili za další signál zmírnění sporů o obchod mezi Evropou a novou americkou vládou.

Schäuble uvedl, že na schůzce se nemluvilo ani o hrozbách vlády Donalda Trumpa zavést protidovozní opatření, ani o americké kritice na adresu vysokých obchodních přebytků Německa s USA. Ministr dodal, že spory Evropy s USA o volný obchod, které se projevily minulý měsíc na zasedání finančních lídrů G20, se zřetelně zmírnily. Podle něj se tak rýsuje šance na "nekonfrontační řešení" této otázky na červencovém summitu v Hamburku.

Finanční činitelé G20 se dnes scházejí ve Washingtonu na okraj jarních zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB). Podle zdrojů agentury Reuters by se měli zabývat zejména otázkou boje proti financování terorismu, aby skeptické Trumpově administrativě ukázali hodnotu těchto schůzek. Po jejich dnešním zasedání se od G20 žádné nové prohlášení nečeká.

"Takřka každý zde zdůraznil význam otevřených trhů a volného přístupu na trhy. V tomto bodě nastala na schůzce shoda," řekl Weidmann o probíhajícím setkání G20. Schäuble dodal, že ohledně výsledku jednání je "optimistický".