Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chcete ušetřit peníze? Zkuste několik moderních vychytávek

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - To, že peněz není nikdy dost, není nutné ani zmiňovat. Ať vaše výplatní páska skýtá jakékoliv číslo, nic to neznamená. Peníze se totiž koulí pryč velmi často a bez ohledu na to, zda vyděláváte průměrnou měsíční mzdu, či značně nadprůměrnou.

Také občas kroutíte hlavou nad tím, kam všechny ty peníze mizí? Možná je na čase vzít finance pevně do svých rukou. Máme pro vás pár rad, jak účelně hospodařit.

Je pravdou, že peníze jsou oběživo a tak by se měly nechat "obíhat". A na tom je určitá část pravdy. Pokud peníze dáváte, i je dostáváte. To je zákon, který funguje. Pozor ale na to, aby vám finance neodběhly všechny. Zkuste si udržovat finanční polštář, rezervu. Žít od výplaty k výplatě je sice taky možnost, ale nabízí se i lepší varianty. Nechceme přivolávat žádné negativní události, ale nikdy nevíte, co se může stát - nemoc, výpověď apod. Proto je důležité mít alespoň minimální rezervu.

Odborníci doporučují, aby si lidé dávali na stranu alespoň deset procent z každé výplaty. A kolik tedy mít neustále na účtě k dispozici?Ideálně trojnásobek svých měsíčních příjmů.

Peníze neschovávejte do matrace nebo po polštář. Žijeme v 21. století. Menší obnosy peněz udržujte na běžném bankovním účtě. Pokud máte ale k dispozici více peněz, pak se vyplatí si najít vhodný spořící účet, kde se budou peníze navíc ještě zhodnocovat. 

Dále si zjistěte, zda jsou veškeré platby, které z vašeho účtu odcházejí, adekvátní. Podívejte se, zda neplatíte zbytečně moc za internetové připojení nebo mobilní poplatky, když konkurence nabízí ceny mnohem výhodnější atd.

Vyhněte se půjčkám. Nabídky "výhodných" půjček se na nás valí ze všech stran. Mnohdy je tak více než snadné se zadlužit. V návalu extrémního množství nabídek ztrácí člověk hlavu a tak si půjčuje na svatbu, na dovolenou, ale třeba i na vánoční nákupy.

Je jasné, že to, co se tak lehko utrácí, se velmi těžko vrací zpátky. Opravdu si dobře rozmyslete, jestli je půjčka opravdu nutná. Zkuste radši každý měsíc něco ušetřit a pak si ten krásný kabát koupit z úspor.

Půjčka je samozřejmě opodstatněná, pokud nutně potřebujete například dražší elektrický spotřebič, auto apod.který ti náhle vypověděl službu a ty nemáš finanční rezervu. Vyhněte se ale všem pochybným a hlavně velmi nápadně výhodným půjčkám.

Kreditní karta nebo kontokorent? Dobrý sluha, ale zlý pán. Kreditní karty a kontokorentní úvěry představují šikovný způsob, jak mít v záloze finanční rezervu v případě, že nemáte své úspory. Hodí se například, když se a vy víte, že během pár dní peníze opět vrátíte a stav konta vyrovnáte. Rozhodně ale nevyužívejte tyto možnosti na věci, které nepotřebujete. Jedná se o oblečení, kosmetiku, parfémy...

Ať už to máte s penězi jakkoliv, vždy myslete na to, abyste mohli v noci v klidu spát. Mějte své výdaje pod kontrolou a věřte, že vyjít se dí i s málem. Člověk se může v mnoha věcech uskromnit a nakonec zjistí, že mu vlastně nic nechybí.

Témata:  peníze CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy