Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unipetrol si ve čtvrtletí meziročně výrazně polepšil, říkají analytici

Unipetrol
Unipetrol
Foto: unipetrolrpa.cz

Praha - Představenstvo petrochemického holdingu Unipetrol navrhuje letošní valné hromadě firmy výplatu dividendy 8,30 Kč na akcii. Unipetrol si podle analytiků ve výsledcích za letošní první čtvrtletí meziročně výrazně polepšil.

Akcionářům Unipetrolu by bylo vyplaceno 1,5 miliardy korun. Zhruba 47 milionů korun půjde z loňského zisku, zbytek z účtu nerozděleného zisku společnosti.

Loni schválila valná hromada firmy dividendu 5,52 Kč na akcii. Předtím vyplatila společnost dividendu naposledy za rok 2007. Cena jedné akcie Unipetrolu obchodované na pražské burze činila dnes kolem 14:00 261,9 koruny.

Přístup společnosti k dividendové politice dlouhodobě kritizuje největší minoritní akcionář holdingu, společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T. Zástupce Paulinino Limited Pavel Muchna v lednu obvinil majitele Unipetrolu, polský PKN Orlen, že firmu dlouhodobě systematicky tuneluje. Kritizoval mimo jiné loňskou koupi neratovické společností Spolana, kterou Unipetrol koupil zpět od polské firmy Anwil. Vedení Unipetrolu obvinění odmítlo.

Finanční ředitel Unipetrolu Miroslaw Kastelik v březnu uvedl, že vedení holdingu se chce v nejbližších letech na zvyšování vyplácené dividendy zaměřit.

Unipetrol loni zvýšil čistý zisk téměř o miliardu na rekordních 7,98 miliardy korun. Meziročně jde o nárůst o 13 procent. Tržby naopak klesly o 21 miliard na 87,8 miliardy korun. Součástí polské PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě, je Unipetrol od roku 2005. PKN drží v Unipetrolu 63procentní podíl. Dalších zhruba 20 procent akcií podle webu firmy vlastní Paulinino Limited.

Unipetrol ve čtvrtek oznámí výsledky hospodaření za první čtvrtletí letošního roku. V litvínovském areálu firmy předloni vypukl požár etylenové jednotky. Její rekonstrukce trvala déle než deset měsíců a byla ukončena v polovině loňského srpna. Náklady na rekonstrukci činily čtyři miliardy Kč. Druhá rafinérie firmy v Kralupech nad Vltavou byla kvůli havárií krakovací jednotky odstavena pět měsíců od poloviny května do poloviny října 2016.

Na začátku března Unipetrol uvedl, že v souvislosti s havárií v Kralupech dostane od pojistitele odškodné více než miliardu korun. Částka bude podle firmy vykázána právě ve finančních výkazech za letošní první čtvrtletí.

Analytik J&T Banky Bohumil Trampota ČTK řekl, že celkem už Unipetrol dostal jako pojistné plnění za události v Litvínově a Kralupech téměř devět miliard korun. "Podle našich odhadů by měly pojišťovny doplatit ještě sedm miliard korun," dodal.

"Dá se říci, že pohled na čísla v letošním prvním čtvrtletí v porovnání se stejným obdobím loňského roku by mohl být impozantní, protože se bude srovnávat nejhorší čtvrtletí loňského roku s (letošním) kvartálem, kdy vše běželo již z pohledu provozu na plné obrátky, a navíc společnost dostala bonus v podobě 40 milionů dolarů pojistného plnění," uvedl analytik Petr Hlinomaz.

Témata:  Unipetrol ekonomika PKN Orlen

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy