Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České dráhy se loni přehouply do zisku 882 milionů korun, pomohly jim úspory i nákladní doprava

České dráhy
České dráhy
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - České dráhy v loňském roce hospodařily s čistým ziskem 882 milionů korun, zatímco předloni skupina vykázala ztrátu 1,35 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou společnost zveřejnila na svých internetových stránkách. Důvodem loňského zlepšení jsou mimo jiné nárůst zisku z nákladní dopravy a provozní úspory.

Zisk z nákladní dopravy meziročně stoupl o 359 milionů korun na 935 milionů korun. Ztráta z osobní dopravy klesla na 644 milionů korun, zatímco předloni činila 1,42 miliardy korun. To souvisí s růstem počtu cestujících a vyššími tržbami z jízdného, na kterých dopravce vydělal o 260 milionů korun meziročně více.

"Pozitivní trend jsme zaznamenali hlavně v mezinárodní, ale také ve vnitrostátní příměstské dopravě, kde jsou naše vlaky součástí integrovaných dopravních systémů," uvedl předseda představenstva ČD Pavel Krtek.

Celkové tržby skupiny se loni zvýšily o 0,6 procenta 33,3 miliardy korun. Z toho osobní doprava zaznamenala nárůst o přibližně 500 milionů korun na 21,5 miliardy. Naopak tržby v nákladní dopravě poklesly ve srovnání s rokem 2015 o přibližně 300 milionů korun na 11,8 miliardy Kč.

Kromě osobního a nákladního dopravce tvoří skupinu Českých drah například Výzkumný ústav železniční a poskytovatel datových služeb ČD Telematika. Celkem skupina loni zaměstnávala 23.664 lidí.

Témata:  České Dráhy ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy