Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahraniční obchod ČR vykázal v březnu přebytek 22,6 miliard

Dovoz a vývoz zboží
Dovoz a vývoz zboží
Foto: Pixabay

Praha - Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 22,6 mld. Kč, který byl meziročně o 1,7 mld. Kč vyšší.

Březnové bilanci zahraničního obchodu významně pomohl meziroční růst přebytku obchodu se stroji a zařízeními o čtyři miliardy korun. Dařilo se také obchodu s motorovými vozidly, který meziročně posílil o 3,4 miliardy.

"Nepříznivý vliv na celkovou bilanci mělo hlavně prohloubení deficitu obchodu s ropou a zemním plynem o 5,2 miliardy korun," uvádí ČSÚ. Negativní vliv mělo také zhoršení obchodu se základními kovy o 3,3 miliardy korun a s farmaceutickými produkty o 0,9 miliardy Kč.

Dovoz i vývoz meziročně vzrostly. Export stoupl o 12,7 procenta na 329,9 miliardy korun a import o 13 procent na 307,3 miliardy korun. Meziměsíčně se vývoz po sezonním očištění v národním pojetí zvýšil o 1,9 procenta a dovoz o 3,5 procenta.

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie skončila v březnu přebytkem 64,5 miliardy korun, a byla tak meziročně o více než šest miliard vyšší. "Schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 4,3 miliardy Kč na 39,9 miliardy Kč," uvedl ČSÚ.

Témata:  zahraniční obchod dovoz a vývoz ekonomika

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy