Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Solární a větrná energie je mrhání peněz, varoval profesor těsně před svou smrtí

Solární energie
Solární energie
Foto: Pixmac

Londýn - Nejvhodnějším prostředkem k dosažení nulových emisí je v Británi kombinace jaderné energie a využívání fosilních paliv. Solární a větrné elektrárny jsou mrháním penězi. Uvedl to profesor David MacKay, který v minulosti působil jako vědecký poradce brtiské vlády.

MacKay se tak vyjádřil ve svém posledním rozhovoru, který poskytl minulý měsíc několik dní před svou smrtí.

Pokud chce Británie spolehlivé dodávky nízkouhlíkové energie i po zimní období, kdy slunce nesvítí a vítr často nefouká, jsou zařízení pro větrnou a solární energii zbytečná, řekl MacKay,. Podrobil přitom kritice "úděsný sebeklam" zastánců obnovitelných zdrojů, kteří jsou přesvědčeni, že slunce a vítr jsou schopny při dostatečně vysoké kapacitě a s pomocí ukládání přebytečné energie do baterií zajistit veškerou britskou potřebu energie.

MacKay se v roli vědce a poradce snažil vyhýbat podpoře konkrétních řešení, v rozhovoru však podle webové stránky listu Daily Telegraph vydal své první doporučení "racionálního postupu pro Británii".

"Pokud chceme optimalizovat náklady a chceme, aby to fungovalo v zimě, i když nebude celý týden vítr a samozřejmě ani slunce, je rozumné zaměřit se na zachycování a ukládání oxidu uhličitého (z uhelných nebo plynových elektráren), což svět stejně potřebuje, a také na jádro."

Co se týče příspěvku větru a slunce, ten by měl být v Británii "takřka nulový", řekl MacKay; s těmito zdroji by podle něho pouze zbytečně vzrostly náklady celého systému. Pokud bude mít Británie dostatek nízkouhlíkových kapacit schopných provést zemi zimním obdobím bez větru a slunce, pak pro větrné turbiny a solární panely "není jediný důvod".

Témata:  Velká Británie větrné elektrárny solární energie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy