Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Energetické firmy RWE a Engie zvažují koalici

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Frankfurt nad Mohanem/Paříž - Německá energetická společnost RWE a francouzská Engie prý zvažují vytvoření aliance. Mohl by tak vzniknout německo-francouzský gigant v oblasti rozvodných sítí, obnovitelné energie a energetických služeb.

Informovala o tom agentura Reuters. Dotčené společnosti informaci odmítly komentovat. Na zprávu ale pozitivně zareagovaly akcie daných firem.

Zatím se nekonají přímá jednání mezi šéfy obou firem, společnosti podle Reuters pouze zvažují možné scénáře s poradci a bankéři. Německo-francouzskou alianci v oblasti energetiky po vzoru Airbusu léta prosazovala vláda francouzského prezidenta Françoise Hollandea.

Jednou z uvažovaných možností je výměna akcií mezi oběma společnostmi. RWE by tak mohla vyměnit svůj většinový podíl v divizi Innogy za menšinový podíl v Engie.

Podle zdrojů blízkých Reuters bude ale možná dohoda muset počkat na zářijové německé volby. Majetkové přesuny mezi firmami by si možná vyžádaly změnu francouzské legislativy. Podle bankéřů by to ale pro nového francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nemělo představovat problém.

Témata:  elektřina energetika RWE

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy