Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co neopomenout, pokud zakládáte firmu?

Firmy, ilustrační fotografie
Firmy, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

PR článek - Máte v plánu založit firmu? Pokud ano, podívejte se na náš stručný návod související s tím, co byste neměli opomíjet a na co byste měli myslet. Díky tomu hned v samotných počátcích podnikání půjdete tím správným směrem, tedy bez chyb.

Samotné založení firmy

Pokud svou společnost ještě nemáte, je třeba popřemýšlet nad tím, jak ji založit nebo získat. Dnes připadají v úvahu tři hlavní možnosti. O jaké se jedná? Jsou to tyto:

Založení firmy svépomocí Založení firmy na klíč Koupě již hotové firmy

Pokud se rozhodnete jít cestou rychlosti a jednoduchosti, určitě připadá v úvahu možnost poslední. Tedy koupě hotové firmy. Aktuální nabídka ready made společností ukazuje, že o tuto variantu je celkem velký zájem. Lákadlem je kromě zmíněných pozitiv i to, že firmy jsou založeny výhradně za účelem dalšího prodeje. Nebylo s nimi tedy podnikáno a tak nemají závazky, ani dluhy.

Výběr vhodného sídla

To se k firmě vždy pevně váže, jelikož jde o adresu, která je zveřejněna v obchodním rejstříku. Mít sídlo firmy ve vlastním bytě nebo domě je velmi neprofesionální, i nepraktické. Kupovat si, nebo pronajímat vlastní kancelář je zase cekem drahé. A jaká možnost je tou nejlepší? My doporučíme vybrat virtuální sídlo společnosti. Jde o adresu, která bude vedena u vaší firmy, na které však reálně, tedy v souvislosti s veškerým zázemím sídlit nemusíte. Výhodou je hlavně to, že dané sídlo vyjde finančně velmi efektivně. Nemalou výhodou je také to, že na výběr je celá řada velmi dobrých adres ve velkých městech. Jelikož jsou považovány za prestižní, získá danou prestiž i vaše firma.

Splňte všechny normy a požadavky

Pokud nebudete jenom drobným podnikatelem pracujícím doma, ale budete si pronajímat nebo kupovat zázemí, rozhodně nezapomínejte na nutnost splnění různých povinností a předpisů, které se k danému prostoru vážou. Pokud se jedná o oblasti, které podnikatele trápí nejčastěji, jedná se o tyto oblasti:

Hygiena Požární bezpečnost Bezpečnost při práci

Co to pro vás znamená? Že je třeba dodržovat příslušné předpisy a vyhlášky tak, jak je stanoví zákon. Může jít třeba o správně vyčleněná místa k práci, nutnost provádět kontrolu hasicích přístrojů, stejně jako nesmíme opomíjet třeba i zajištění správných a bezpečných pomůcek k práci. Hlavně potom těch ochranných. Pokud danou oblast podceníte, pamatujte si, že zde hrozí i celkem vysoké pokuty.

Zajistěte se proti krádežím

Problémem mnoha firem jsou také krádeže. A to nejenom v souvislosti s tím, že se do jejich prostor může vloupat zloděj, ale i v souvislosti s tím, že mohou krást samotná zaměstnanci. Jak na to? V rámci první možnosti se hodí bezpečnostní dveře a zámky, různé druhy alarmů, stejně jako pojistky. V druhém případě je dobré myslet na kontroly zaměstnanců, ale i samotného zboží. Příkladem mohou být váhy na vážení palet, díky kterým lze celkem jednoduše zjistit, zda na ní je vše, co na ní má být. Podobných možností, mechanismů a cest je více než dost. Často se na danou oblast specializují i celé firmy, které navrhnou řešení na míru.

Šetřete v rámci provozu

Pamatujete si, kolik jste minulý rok ve své domácnosti platili za vodu, topení, elektřinu a další energie? Pokud to byly vysoké částky, počítejte s tím, že ještě více můžete dát za provoz své firmy. Snažte se proto šetřit. Pokud jde o elektřinu, zkuste moderní LED žárovky, které mají bohaté možnosti využití. Dnes je hitem také možnost používat LED do auta. Když jde o vodu, mohou pomoci různé perlátory, které sníží její průtok. K eliminaci tepelných ztrát zase pomůže lepší izolace budovy. A to vše vede k tomu, že provoz nebude tak nákladný, jak jste se možná obávali. Navíc je vždy lepší zvolit tuto cestu hned na počátku, než v průběhu podnikání.

Témata:  firmy komerční sdělení

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy