Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tržby stavebních firem klesly na 425 miliard

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Celkové tržby stavebních firem v Česku loni meziročně klesly o 7,5 procenta na 424,6 miliardy korun. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Téměř 97 procent jich bylo z tuzemska. Více než dvě třetiny tvořily nová výstavba, rekonstrukce a modernizace, zbytek připadal na opravy a údržbu.

V porovnání s rekordním rokem 2008 byly loňské výkony o 22,5 procenta nižší, naopak proti roku 2000 se o tři pětiny zvýšily. Po roce 2008, kdy celkové tržby byly 547,6 miliardy korun, přišel pětiletý propad, kdy české stavebnictví přišlo téměř o 30 procent výkonů. Po následném výrazném růstu v letech 2014 a 2015 přišel loni další pokles.

"Na propadu českého stavebnictví se silně projevuje absence veřejných investic, zejména do oblasti dopravní infrastruktury. Tahounem bylo pozemní stavitelství, tedy privátní investice. Rok 2016 znamenal nejnižší objem zadaných veřejných stavebních zakázek za posledních deset let," sdělil ČTK prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš.

Z nové výstavby patřilo loni 40 procent inženýrským stavbám, což jsou například silnice, železnice nebo mosty. Následovaly výrobní nebytové budovy (24 procent) a bytové budovy (20 procent).

Témata:  stavebnictví ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy