Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Padlo rozhodnutí o budoucnosti OKD

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ostrava - Krajský soud v Ostravě dnes poslal těžební společnost OKD do úpadku. Soud jmenoval insolvenčním správcem Leeho Loudu.

Insolvenční návrh na sebe podala samotná společnost OKD. V návrhu uvedla, že dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun a není schopna své závazky platit. Těžba v dolech OKD stále pokračuje.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) dnes řekl, že hlavním věřitelem OKD je podle všeho skupina Ad Hoc Group (AHG). Té patří od února společnost New World Resources (NWR), jež je majitelem OKD.

Mládek řekl, že podle předběžných informací z celkového dluhu OKD má AHG 13 miliard korun pohledávek a pravděpodobně bude mít dominantní postavení ve věřitelském výboru. Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark řekl už minulý týden, že 13 miliard korun jsou závazky v rámci skupiny.

Mezi věřiteli OKD, kteří mají u firmy pohledávky z běžných obchodních závazků, má největší pohledávky dopravní a logistická skupina Advanced World Transport (AWT). Dvě firmy z této skupiny, Advanced World Transport a AWT Coal Logistics, už u soudu přihlásily pohledávky, které dohromady přesahují 260 milionů korun. Na přihlášení pohledávek mají věřitelé firmy dva měsíce.

Témata:  OKD soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy