reklama

Spotřebitelské ceny v Česku v dubnu meziročně stouply o 0,6 procenta, zrychlily tak růst z 0,3 procenta v březnu. Na zrychlení inflace mělo vliv hlavně zdražení alkoholických nápojů, tabáku a dovolených, méně než v březnu meziročně zlevnily pohonné hmoty. Ve srovnání s březnem se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,6 procenta.

"Dubnový vývoj inflace neznamená automaticky, že inflace nyní jen poroste. Naopak velmi pravděpodobně v nejbližších měsících ještě mírně klesne. Ovšem riziko jejího poklesu do záporu citelně kleslo," uvedl například hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

I podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela by inflace mohla ještě klesnout kvůli ohlášenému zlevnění cen plynu pro spotřebitele. "Celková inflace by měla akcelerovat ke konci roku. I tentokrát bude hrát hlavní roli efekt statistické základny," uvedl.

Dubnová inflace je podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče mírně vyšší, než se čekalo. "Prostředí v české ekonomice i tak stále zůstává nízkoinflační a dubnová data naznačují, že ekonomika zdaleka není v situaci, kdy by ČNB měla zvažovat posun kurzového závazku směrem ke slabší úrovni koruny," uvedl.

"Dubnová inflace sice svým růstem překvapila směrem nahoru, avšak v dalších měsících není příliš pravděpodobné, že by se přiblížila jednomu procentu. Nad jedno procento zamíří pravděpodobně až v závěru letošního roku," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

I analytik ČSOB Petr Dufek se domnívá, že v dalších měsících by se celková inflace měla držet v blízkosti současné úrovně a hranici jednoho procenta nejspíš prolomí až v závěru roku. "I když inflace postupně naroste, nebude natolik vysoká, aby ohrožovala reálnou finanční situaci domácností," uvedl.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek upozornil, že přes mírné zvýšení zůstává inflace nízká. Česká národní banka tak podle něj nemusí měnit názor na úrokové sazby a kurz koruny.