Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové podle odhadů vyveze méně ropy. Většinu jí spotřebuje

Těžba ropy
Těžba ropy
Foto: Pixabay

Moskva - Poradenská společnost Vygon Consulting dnes přišla s prognózou, která předpovídá, že Rusové letos vyvezou o 0,7 procenta méně ropy. Denně by tak Rusové vyvezli 5,1 milionu barelů ropy denně. Odhad firmy ale kontrastuje s odhadem vlády, která čeká růst exportu.

Loni vývoz ropy činil rekordních 255 milionů tun. Na letošní rok očekává ministerstvo energetiky růst na 257 milionů tun.

Spotřeba pohonných hmot v Rusku se díky zlepšování stavu ekonomiky zvyšuje a na vzestupu je také objem zpracované ropy v tamních rafineriích, uvedla agentura Reuters. To podle konzultantů znamená, že bude k dispozici méně ropy na vývoz. Export ropy by se měl zvýšit v příštím roce, kdy skončí platnost dohody o omezení těžby, která má podpořit ceny, uvedl šéf konzultační společnosti Grigorij Vygon.

Pro Rusko je ropa společně se zemním plynem základním vývozním artiklem. Právě nízké výnosy z těchto surovin významně přispívají k tamním ekonomickým problémům. Sankce ze strany Evropské unie a Spojených států amerických situaci ještě zhoršují.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další přední producenti ropy se loni dohodli, že sníží celkovou těžbu suroviny o téměř 1,8 milionu barelů denně. Dohoda platí do konce března příštího roku. 

Témata:  Rusko ropa

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy