Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

UniCredit Bank klesl zisk v Česku i na Slovensku

UniCredit Bank
UniCredit Bank
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v letošním 1. čtvrtletí čistý zisk 1,3 miliardy korun, což je meziroční pokles o pětinu. Celková aktiva banky stoupla o více než 16,5 procenta na více než 625 miliard korun. Banka o tom dnes informovala ČTK.

"Hospodářský výsledek za první čtvrtletí je v souladu s vývojem ziskovosti bankovního sektoru v prostředí nízkých úrokových sazeb. Nejvýraznější pokles ve výnosech jsme zaznamenali v obchodování na finanční trzích, kde loňské čtvrtletí bylo v porovnání s letošním velmi silné," uvedl generální ředitel banky Jiří Kunert.

V drobném bankovnictví banka podle něj pokračuje ve vývoji nových produktů a digitálních inovací ve spotřebitelském financování, což se odráží ve dvouciferném růstu půjček a hypoték. Stejné tempo drží i v úvěrování malých a středních firem. "Dobrý start tohoto roku se projevil i ve více než pětinovém nárůstu financované hodnoty vozidel poskytovaného našimi leasingovými firmami," dodal Kunert. Letos se podle něj bude banka dále soustředit na rozvoj elektronických distribučních kanálů.

Objem úvěrů UniCredit Bank se zvýšil o 5,5 procenta na 368 miliard Kč. Objem vkladů vzrostl o 14,2 procenta na 375 miliard Kč. Čistý výnos z úroků se snížil na 2,511 miliardy Kč, čisté výnosy z poplatků a provizí pak meziročně klesly na 925 milionů Kč.

"Podle mezinárodních účetních standardů jsme v prvním čtvrtletí zaúčtovali náklady na příspěvek do Rezolučního fondu a Fondu pojištění vkladů. Při očištění vlivu povinného příspěvku zisk mírně klesl o 4,2 procenta. Přes přetrvávající prostředí nízkých úrokových sazeb udržujeme solidní základnu čistého výnosu z úroků. Náklady na úvěrové riziko klesly na 172 milionů korun, což odráží kvalitu portfolia a silné makroekonomické prostředí," uvedl finanční ředitel banky Gregor Hofstaetter-Pobst.

UniCredit Bank činnost zahájila na českém trhu v listopadu 2007. Vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky.

Témata:  Unicredit Bank ekonomika

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy