reklama

Uhlí z USA má nahradit dovoz z Ruska po ztrátě klíčových uhelných dolů v Donbasu, které se ocitly v rukou proruských separatistů.

Podle kontraktu mezi americkým podnikem XCoal a ukrajinskou společností Centrenergo má první loď s nákladem 85.000 tun uhlí doplout na počátku září a do konce letošního roku se má dovézt celkem 700.000 tun uhlí, uvedl Oleh Kozemko, generální ředitel společnosti, která je největším výrobce elektřiny a tepla v centrální a východní části Ukrajiny. "Je to historický den," zdůraznil jeho protějšek z Pennsylvanie Ernie Thrasher během společné tiskové konference na americkém velvyslanectví.

Některé ukrajinské podniky uzavřely dohody na dovoz uhlí z Ruska poté, co Kyjev v půli března zakázal veškeré obchodování s oblastmi ovládanými separatisty. Šlo o reakci na povstalecké "znárodnění" ukrajinských podniků, což zase byla "odpověď" na dopravní blokádu, podnikanou ukrajinskými radikály.

Až do té doby bylo antracitové uhlí z Donbasu dodáváno do elektráren v dalších částech země, přestože si ozbrojený konflikt během tří let vyžádal na 10.000 mrtvých.