Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemědělci i stále zdražují, průmysl je naopak levnější

Průmysl
Průmysl
Foto: Plus Press Agency

Praha - Meziměsíčně se zvýšily ceny stavebních prací o 0,1 %, ceny zemědělských výrobců klesly o 0,7 %, průmyslových výrobců o 0,2 % a tržních služeb o 0,8 %. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců vyšší o 13,0 %, průmyslových výrobců o 1,1 %, stavebních prací o 1,6 % a tržních služeb o 1,4 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ) na svém webu.

Na meziročním růstu průmyslových cen se podepsalo zdražení kovů o 5,4 procenta. Potravináři zdražili o čtyři procenta, přičemž u mléčných výrobků byly ceny vyšší o 15,8 procenta. Ceny těžby a dobývání stouply o 2,9 procenta. Klesly naopak ceny dopravních prostředků, elektřiny a plynu.

Meziročně dvouciferný růst cen pokračoval v zemědělství. V červenci ceny stouply o 13 procent, což je podobně prudké tempo růstu jako v červnu a v květnu. Za růstem stojí zejména živočišná výroba, kde ceny stouply o 18,7 procenta. Podražilo především mléko, a to o 37 procent. V rostlinné výrobě se ceny zvýšily o 8,4 procenta, když zdražilo čerstvé ovoce, obiloviny a olejniny. Meziměsíčně se ceny zemědělských výrobců snížily o 0,7 procenta.

"Pokud zhodnotíme vývoj cen výrobců za několik uplynulých měsíců, tak patrný je právě růst cen v zemědělství, zatímco v průmyslu se cenové tlaky zmírňují, a to napříč poměrně širokou škálou odvětví," uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč.

Podle Jany Steckerové z Komerční banky budou ceny průmyslových výrobců v nejbližších měsících pravděpodobně růst, čemuž napovídá vývoj cen ropy na světových trzích. "Severomořská ropa Brent se v červenci obchodovala za průměrných 49 dolarů za barel, zatímco její současná cena se pohybuje kolem 51 dolarů. Oživená světová poptávka navíc naznačuje její další růst," podotkla.

Statistici dnes také oznámili, jak se v červnu vyvíjel zahraniční obchod. Proti stejnému měsíci loňského roku ceny vývozu, podle statistiků zejména důsledkem posílení koruny vůči euru a dolaru, klesly o 0,4 procenta, přičemž v květnu se o procento zvýšily. Dovozní ceny rostly sedmý měsíc za sebou, v červnu o půl procenta. Meziměsíčně se vývozní ceny snížily o 1,3 procenta a dovozní o 1,9 procenta.

Témata:  ceny zboží průmysl zemědělci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy