Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V chudobě žije téměř 10 procent Čechů, stav se ale zlepšuje

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Téměř desetina obyvatel Česka, tedy zhruba 1,02 milionu lidí žije pod hranicí příjmové chudoby. Pro jednotlivce loni činila asi 10.220 korun a pro rodinu se dvěma menšími dětmi 21.461 korun. Proti předchozímu roku se limit zvedl o 300 korun. Míra ohrožení chudobou se nezměnila. Zlepšila se ale materiální situace lidí, je nejlepší za posledních deset let. Výsledky průzkumu představil dnes na tiskové konferenci Český statistický úřad (ČSÚ). ČR patří v EU dlouhodobě k zemím s nejnižší mírou chudoby.

Průzkum podmínek domácností se koná ve 32 zemích. V Česku se statistici ptali tisíců rodin. Výsledky jsou většinou za rok 2014.

"Příjem domácností se zvýšil (v roce 2014) nominálně, ale i reálně, a to o 2,4 procenta. Nejvíc rostl u domácností zaměstnanců. Míra ohrožení příjmovou chudobou se dlouhodobě pohybuje mezi devíti a deseti procenty. ČR tuto hodnotu vykazuje jako jednu z nejnižších v EU," uvedla Šárka Šustová z ČSÚ. Hranice příjmové chudoby odpovídá 60 procentům mediánu příjmu. Na medián nedosáhne polovina lidí.

Loni se ale zlepšila materiální situace. Takzvanou materiální deprivací - tedy nedostatkem - trpělo v minulém roce 5,6 procenta Čechů a Češek. Je to asi 590.000 lidí, proti předloňsku jich tak o víc než 100.000 ubylo. Deprivovaní nemají nejméně čtyři z devíti věcí, jako je telefon, pračka, televize či auto. Nemohou si dovolit třeba taky jednou ročně vyrazit na týdenní dovolenou, nezvládnou mimořádný výdaj 9700 korun, nedokážou pravidelně hradit nájem nebo si nemohou obden dopřát maso. V roce 2005 v této situaci bylo skoro 12 procent lidí. Do roku 2009 podíl klesl zhruba na šest procent. Od roku 2012 do roku 2014 se blížil k sedmi procentům.

Dostatečný příjem, materiální vybavení a ani práci nemá kolem 1,8 procenta lidí, tedy asi 190.000. Podle Šustové se tato skupina proti předchozímu roku zmenšila.

Témata:  chudoba Češi Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy