Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborníci varují: Pokud se na topnou sezónu nepřipravíte včas, tvrdě doplatíte

Topná sezona
Topná sezona
Foto: Adobestock

KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Léto se pomalu chýlí ke konci, školáci se chystají zpátky do lavic a topná sezóna začíná být opět žhavým tématem. Je totiž třeba se na ni řádně a včas připravit, jinak proděláte tisíce korun. Na tom se shodla většina energetických specialistů. Jak na to?

Výpočty analytiků mluví jasně

Přes 80 % českých domácností přeplácí za plyn průměrně 4 644 Kč ročně, a to přestože ceny plynu v posledních letech spíše stagnují. V čem je tedy ten zakopaný pes? Nejčastější příčinou abnormálně vysokých výdajů za dodávky energií, je špatně zvolený dodavatel. Lidé však mají ze změny strach. Děsí je přílišná byrokracie, sankční poplatky a zejména pak možnost absence dodávek. Takové obavy jsou ovšem zcela zbytečné.

„Případná rizika spojená se změnou dodavatele energií jsou dnes opravdu minimální. I pokud by došlo ke krachu některého z dodavatelů, lidé by bez dodávek energií určitě nezůstali. V takové situaci by závazky stávajícího dodavatele totiž okamžitě převzal tzv. dodavatel poslední instance, který je obvykle majoritním distributorem v dané oblasti, a tím zajistil pokračování dodávek. Co se týče procesu změny, na trhu operuje nespočet společností, které za odběratele zařídí veškeré papírování a také ohlídají, aby byla změna správně načasována a předešlo se tak poplatkům,“ komentuje Tomáš Suchý z portálu Ušetřeno.cz.

Spočítejte si úsporu online

Převratnou už dlouho ovšem ne novinkou je možnost srovnat si ceny všech dodavatelů na trhu online a také si rovnou spočítat úsporu za plyn. Jak to funguje? Jednoduše. Jen vyplníte základní údaje o své aktuální spotřebě, dodavateli a sjednaném produktu do speciální internetové kalkulačky a ona vám na základě zadaných hodnot vypočítá, kolik ušetříte, a přehledně vám seřadí všechny cenové nabídky dodavatelů na trhu.  

Neotálejte, ideální doba na změnu je léto

Načasování je u změny dodavatele opravdu klíčové. Většinu lidí však cena elektřiny a plynu v létě nepálí a o výhodnější nabídky se začnou zajímat až se začátkem topné sezóny. To už je ovšem pozdě. Je třeba kalkulovat s výpovědní dobou, která zpravidla u většiny dodavatelů činí 3 měsíce. Když o změnu tedy zažádáte právě teď, začnete šetřit počínaje prvním dnem topné sezóny.

Přehledně: Jak změna dodavatele funguje?

Jakmile zjistíte, jaká je cena plynu u jednotlivých dodavatelů a vyberete si ideální produkt pro vás, odešlete nezávaznou poptávku společnosti, která online srovnání provádí. Následně se vám ozve jeden z jejich specialistů a po telefonu se společně domluvíte na dalším postupu. Samozřejmě vám zodpoví všechny vaše dotazy, případně vám dá čas na rozmyšlenou a poradu s rodinou. Poté, co dáte změně zelenou, vám odešle všechny potřebné dokumenty. Ty stačí podepsat, o nic dalšího se nestaráte. O celém postupu, vás daná společnost informuje až do zdárného konce, kdy začnete šetřit s novým dodavatelem.

Nekoukejte jen na cenu

I když se vám některý z dodavatelů jeví na první pohled jako extrémně výhodný, je třeba vždy postupovat s rozumem a zajímat se i o jiné parametry než jen o cenu. Důležité je také zázemí a stabilita dodavatele, dostupnost jeho služeb a poskytovaný zákaznický servis. Doporučujeme tedy přečíst si recenze na internetu či se zeptat známých a rodiny.

Témata:  energetika komerční sdělení

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy