Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny ropy stoupají, v USA je benzin nejdražší od roku 2015

Ropovod
Ropovod
Foto: Pixabay

Londýn/New York - Ceny ropy se dnes výrazně zvýšily, podařilo se jim tak smazat velkou část ztrát z předchozího dne. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ale i tak směřuje k nejvýraznější měsíční ztrátě za více než rok.

Velkou část jich totiž poškodila bouře Harvey. Cena benzinu na komoditní burze v New Yorku poprvé od roku 2015 překročila dva dolary za galon (asi 11,60 Kč za litr). Záplavy po bouři Harvey vyřadily z provozu zhruba čtvrtinu amerických rafinerií.

Krátce po 20:00 SELČ byla cena severomořské ropy Brent vyšší o 2,95 procenta a nacházela se na 52,36 USD za barel. Americká ropa WTI přidávala 2,85 procenta na 47,27 USD za barel. Od počátku tohoto měsíce je ale cena WTI asi o sedm procent nižší, což je nejvýraznější měsíční pokles od července 2016.

V USA jsou nyní mimo provoz rafinerské kapacity v rozsahu nejméně 4,4 milionu barelů denně, uvedla agentura Reuters. Investiční banka Goldman Sachs upozorňuje, že úplné obnovení produkce některých rafinerií by mohlo trvat i několik měsíců. Situace přiměla americkou vládu poprvé po pěti letech sáhnout do strategických rezerv ropy a uvolnit milion barelů ropy pro rafinerii v Louisianě.

Trhy tentokrát ignorovaly pravidelnou zprávu o stavu zásob. Ta je obvykle pečlivě sledovaným ukazatelem, který naznačuje, jak je trh vyrovnaný. Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) uvedl, že komerční zásoby ropy minulý týden klesly o 5,39 milionu na 457,77 milionu barelů. Proti rekordu z března jsou nižší o 14,5 procenta.

Témata:  ropa USA benzín

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy