Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová dohoda NAFTA by mohla být hotova do konce roku

Justin Trudeau
Justin Trudeau
Foto: Facebook

Washington - Nová podoba Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) by mohla být hotova ještě do konce letošního roku.

Podle Bílého domu se na tom dnes shodli americký prezident Donald Trump s kanadským premiérem Justinem Trudeauem. Trump přitom tento týden pohrozil, že USA kvůli nevýhodným podmínkám dohodu vypoví.

Druhé kolo jednání mezi USA, Kanadou a Mexikem začne v pátek v mexické metropoli. Trump a Trudeau dnes řešili budoucnost smlouvy v telefonickém rozhovoru a společně vyjádřili naději, že "dohody bude dosaženo do konce letošního roku".

Kanada a Mexiko doufají, že přes Trumpovy opakované hrozby se podaří smlouvu po úpravách udržet při životě. Šéf Bílého domu tvrdí, že je pro USA nevýhodná a další dvě země s její pomocí profitují na úkor Američanů. Nicméně američtí exportéři mají jiný názor a tlačí na zachování smlouvy.

Témata:  Donald Trump Justin Trudeau NAFTA (Severoamerická dohoda o volném obchodu)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy