Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman na Ostravsku: Do strojíren ve Vítkovicích chce vstoupit zahraniční investor, do kraje míří i čínský výrobce pneumatik

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ostrava - Prezident Miloš Zeman dnes zahájil návštěvu Moravskoslezského kraje. Řekl, že o vstup do strojírenských Vítkovic má zájem zahraniční investor, jenž by v podniku mohl získat padesátiprocentní podíl. Do kraje má prý také namířeno čínský výrobce pneumatik.

Prezident uvedl, že zprostředkoval jednání s většinovým vlastníkem Vítkovic Janem Světlíkem a podnikatelem Martinem Ulčákem. "Jeho výsledkem je nabídka zahraničního investora vstoupit 50 procenty do Vítkovic, což je významná kapitálová injekce. Objem této injekce samozřejmě neprozradím, protože je předmětem obchodního tajemství až do doby, než bude dohoda uzavřena," řekl Zeman.

Světlíkova strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group čítá více než 20 firem, které mají dohromady téměř 4000 zaměstnanců. Loni se ale čtyři z firem dostaly do finančních potíží a skončily v úpadku.

Do Moravskoslezského kraje má dle Zemana namířeno čínský výrobce pneumatik. Měl by tam vytvořit 1500 pracovních míst. Zeman uvedl, že v Číně jednal s pneumatikárnou zhruba o stejné velikosti jako je firma Nexen, která bude investovat v žatecké průmyslové zóně Triangl.

"No a zatím výsledek jednání s jejich šéfem zní, že se mezi Českem, Polskem a Slovenskem rozhodli pro Česko, a za druhé, že uvnitř České republiky se rozhodli pro Moravskoslezský kraj. Střízlivý počet nových pracovních míst je 1500, optimistický 2000, ale já radši uvádím pro jistotu těch 1500," řekl prezident.

Jméno investora neuvedl, o prostory v České republice se ale zajímala společnost Linglong Tire. Podle dřívějších informací by se její investice pohybovala v řádu miliard korun a mohla by být umístěna v připravované průmyslové zóně Nad Barborou v Karviné.

Z vyjádření moravskoslezského hejtmana Iva Vondráka (ANO) ale vyplývá, že zatím není jasné, kam v kraji by výrobce pneumatik svou továrnu umístil. Kromě Barbory se hovořilo i o průmyslové zóně poblíž mezinárodního letiště v Mošnově na Novojičínsku. Zóna v Karviné ještě není připravena. Podle hejtmana majitel pozemků zatím nesplnil všechny podmínky, které kraj měl k tomu, aby je mohl vykoupit. Zóna ani nesplňuje podmínky, jaké čínský investor, který se tam byl podívat, požadoval.

Témata:  Miloš Zeman Moravskoslezský kraj Vítkovice group

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy