reklama

"Vyrovnáme všechny své finanční závazky. Prošli jsme řadou problémů, ale to nás nezastaví," řekl Lobo podle agentury Reuters a dodal, že navzdory některým snahám dostat zemi do finanční blokády platební neschopnost nepřipadá v úvahu. O jaké problémy jde a jakým způsobem je chce překonat, však nesdělil.

Americký prezident Donald Trump na konci srpna uvalil na Venezuelu tvrdé hospodářské sankce, jejichž cílem je mimo jiné znemožnit zemi přístup na finanční trhy v USA. Postihy jsou namířeny "proti diktatuře ve Venezuele" a omezují například možnost kupovat nově vydané dluhopisy venezuelské vlády či obchodovat se státní ropnou firmou PDVSA. Několik odborníků se shodlo, že sankce mohou vést k bankrotu Venezuely.

Už před uvalením sankcí se finanční instituce obchodům s Venezuelou vyhýbaly v obavách, že tamní finance jsou napojené na praní špinavých peněz a obchody s drogami.

Lobo potvrdil, že společnost PDVSA v reakci na sankce prodává ropu za eura a nikoli za dolary. Agentura Reuters připomíná, že už v roce 2008 jí tehdejší ministr energetiky a šéf PDVSA Rafael Ramírez řekl, že ropný průmysl začal v některých případech euro používat.

Vláda a státní ropná firma PDVSA má do konce letošního roku na dluhu a úrocích uhradit přes čtyři miliardy dolarů (téměř 86,8 miliardy Kč).