Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úspěch CDU/CSU znamená kontinuitu ekonomiky

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Vítězství konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové v německých parlamentních volbách znamená kontinuitu a pokračování dosavadního směru nejsilnější evropské ekonomiky, která má zásadní vliv i na české hospodářství.

Nejistotu na trzích může vyvolat neúspěch vládních sociálních demokratů (SPD) a naopak zisk nevyzpytatelné Alternativy pro Německo (AfD). Bude záležet na tom, jak rychle se Merkelové podaří sestavit většinovou koalici, případně menšinovou vládu a jak bude stabilní, shodli se ekonomové oslovení ČTK.

"Pokud by tento odklon voličských preferencí vstříc nesystémovým stranám typu AfD do budoucna pokračoval a sílil, mohly by se trhy postupem času dočkat i od vůdčích německých politiků zpochybňování současné podoby eurozóny a Evropské unie. To trhy pochopitelně vítat nebudou," uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovánda. Úspěch AfD podle něj povede k posílení konzervativního křídla v rámci CDU/CSU, což ale bude vývoj, který bude trhům pro změnu spíše konvenovat.

Podle Davida Kocourka z Komerční banky před německou vládou stojí nové výzvy, které je potřeba řešit. Mezi hlavní patří reforma domácího hospodářství, která by podpořila rychlejší růst mezd jako základ pro silnou domácí poptávku. Na půdě EU či eurozóny pak bude pro novou vládu tématem posílení odolnosti eurozóny vůči krizím. Bude se také diskutovat o bankovní unii a společném ručení za vklady, dále také o integraci eurozóny.

Čím rychleji se vítězné CDU/CSU podaří sestavit vládu a čím stabilnější nové aranžmá bude, tím podle Kovandy lépe nejen pro německou, ale i pro českou ekonomiku. "Povolební vyjednávání ale mohou trvat až řadu měsíců a je možné, že jejich výsledek nebude známý ani do konce letošního roku. Nicméně stav německé ekonomiky i celé ekonomiky eurozóny je v současnosti natolik dobrý, že německé volby krátkodobě další zdárný vývoj evropské, německé, ani české ekonomiky rozhodně neohrozí," dodal.

Témata:  Německo volby v Německu ekonomika EUR (euro)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy