Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecká ekonomika se loni ocitla v recesi

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Řecká ekonomika byla loni proti očekávání v recesi. Statistický úřad ELSTAT dnes zveřejnil revidovanou zprávu, podle které se hrubý domácí produkt snížil o 0,2 procenta.

Zahraniční věřitelé Řecka přitom očekávali, ze loni řecká ekonomika mírně rostla, a statistický úřad v březnu odhadoval, že ekonomika stagnovala. Revizi směrem dolů způsobila spotřeba domácností.

V objemu a konstantních cenách HDP loni činil 175,9 miliardy eur (4,5 bilionu Kč). Snížil se tak ze 178,1 miliardy eur v roce 2015.

Konečná spotřeba pak klesla o 0,3 procenta místo původně odhadovaného růstu o 0,6 procenta. Podle analytiků bude mít spotřeba možná negativní vliv na ekonomiku i v letošním roce. Po letech úspor uložených Řecku Mezinárodním měnovým fondem a Evropsku unií výměnou za záchranné programy mnoho Řeků zchudlo a v souladu s tím snížili i své výdaje.

Evropská komise ve své únorové prognóze uvedla, že HDP Řecka loni vzrostl o 0,3 procenta. Podle odhadů MMF se HDP zvýšil o 0,4 procenta.

V letošním roce EK čeká růst řecké ekonomiky o 2,1 procenta. Řecká centrální banka pak počítá letos se zvýšením HDP o 1,7 procenta a vláda o 1,8 procenta.

Témata:  Řecko ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy