Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bašněfť se bude privatizovat. Putin ji vyřadil ze strategických firem

Ropná rafinerie
Ropná rafinerie
Foto: Pixabay

Moskva - Středně velký producent ropy Bašněfť byl zásahem ruského prezidenta Vladimira Putina vyřazen ze seznamu strategicky důležitých firem. Firma tedy může být zprivatizována.

Ruské ministerstvo financí spoléhá na to, že příjmy z privatizace pomohou zajistit, aby rozpočtový schodek v letošním roce nepřekročil tři procenta hrubého domácího produktu. Rusko potřebuje dodatečné příjmy, protože jeho veřejné finance jsou nyní kvůli nízkým cenám ropy pod značným tlakem.

Ruská ekonomika se loni propadla o 3,7 procenta. Zaznamenala tak nejvýraznější pokles od roku 2009, kdy světovou ekonomiku srážela globální finanční krize.

Rusko nyní vlastní ve firmě Bašněfť podíl 50 procent plus jedna akcie. Ministr hospodářství Alexej Uljukajev agentuře TASS řekl, že by se privatizace Bašněfti mohla uskutečnit ještě v první polovině letošního roku. "Je zde taková možnost. Věřím, že je to jeden ze tří majetků, který je nejvíce připraven (k privatizaci)," prohlásil Uljukajev.

Témata:  Rusko privatizace ropa

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy