Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi utrácí hlavně za elektroniku a oděvy, maloochodníkům rostou tržby

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Jak dnes uvedl Český statistický úřad (ČSÚ), tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy vzrostly v září reálně meziměsíčně o 1,9 % a meziročně očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily o 7,4 %. Bez očištění se tržby meziročně zvýšily o 6,2 %.

Nejvíc k růstu pomohl prodej zboží přes internet a zásilkové služby, kde tržby stouply téměř o pětinu.

Za září vzrostly proti loňsku tržby za potraviny o 2,7 procenta, za nepotravinářské zboží o 8,8 procenta a za pohonné hmoty o 5,2 procenta. Nejvyšší tempo růstu vykázaly prodejny oděvů a obuvi, kde tržby stouply skoro o čtvrtinu. Výrazného růstu dosáhly také prodejny elektroniky, elektrických přístrojů, železářského zboží, nábytku a dalšího zboží pro domácnost, kterým se tržby zvýšily o 8,9 procenta.

Pokles naopak zaznamenaly specializované prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím, kterým se tržby snížily o 2,2 procenta. Klesly i tržby specializovaných prodejen s potravinami, a to o rovná dvě procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel v září proti loňsku klesly o 1,7 procenta, zatímco v srpnu meziročně rostly o 1,2 procenta. Za celé 3. čtvrtletí se tržby snížily o 0,9 procenta.

Za celé 3. čtvrtletí 2017 se v maloobchodě kromě motorových vozidel tržby očištěné o kalendářní vlivy reálně meziročně zvýšily o 5,6 %, bez očištění o 5,2 % (ve 3. čtvrtletí 2017 bylo ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o jeden pracovní den méně), informuje czso.cz. Neočištěné tržby za prodej nepotravinářského zboží vzrostly meziročně o 7,1 %, pohonných hmot o 6,2 % a potravin o 2,3 %.

Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně zvýšily o 0,2 %, bez očištění se snížily o 0,9 %. Neočištěné tržby za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) klesly meziročně o 1,5 %, za opravy motorových vozidel naopak vzrostly o 1,6 %.

Témata:  tržby obchody Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

2. května 2024 16:30

Obnova domů v Pásmu Gazy podle OSN může trvat 80 let

Obnova domů v Pásmu Gazy by se podle zprávy Organizace spojených národů (OSN) zveřejněné ve čtvrtek mohla prodloužit až do následujícího století, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy