Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Analytici: Inflace byla v říjnu na vrcholu, začne klesat

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Slovenskespolocnosti.sk

Praha - Meziročně v Česku vzrostly spotřebitelské ceny o 2,9 %, což bylo o 0,2 procentního bodu více než v září. Inflace bude dle analytiků v dalších měsících pomalu klesat. Důvodem bude efekt vyšší srovnávací základny v příštích měsících a postupná stabilizace cen potravin.

Za celý letošní rok by měla být průměrná inflace 2,5 procenta proti loňským 0,7 procenta, vyplývá z odhadů analytiků.

"Inflace podle naší prognózy již dosáhla svého vrcholu. Do konce letošního roku by se měla držet v horní polovině tolerančního pásma ČNB, v příštím roce však bude její tempo zvolňovat," uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová. Ceny potravin by se měly podle ní v následujících měsících stabilizovat.

"V následujících měsících by měla meziroční inflace mírně zpomalit. Bude za tím stát efekt vyšší srovnávací základny, jelikož ceny začaly zrychlovat z titulu vyšších cen potravin a cen v restauracích právě od listopadu minulého roku," uvedl i hlavní ekonom ING Jakub Seidler. "Podle našeho názoru inflace právě kulminuje a v dalších měsících začne postupně klesat," uvedl i analytik ČSOB Petr Dufek.

Další zvýšení úrokových sazeb přitom pode Dufka není daleko, nicméně o tom, jestli se tak stane v prosinci, rozhodne vývoj kurzu koruny a první odhady růstu HDP a mezd za třetí čtvrtletí. "Prozatím to ovšem vypadá tak, že ČNB až tak pospíchat nemusí a další krok si může nechat na únorové zasedání," uvedl Dufek. I podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové centrální banka letos spíše sazby už zvyšovat nebude.

Témata:  inflace ekonomika ČNB

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy