Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První rok od zavedení EET provedly úřady 74 tisíc kontrol

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Finanční a celní správa od zavedení elektronické evidence tržeb (EET) loni 1. prosince provedly 73.649 kontrol. Během nich uložily 3832 pokut za 35,6 milionu korun.

Správa zároveň od spuštění systému uzavřela kvůli neplnění EET deset provozoven, z toho tři v Pardubicích, dvě v Olomouci, jednu v Praze, Zlíně, Českých Budějovicích, ve Slavkově u Brna a Vyškově. Z toho pět provozoven již obnovilo svou činnost a jednu provozovnu majitel nemá zájem znovu otevřít. Na dotaz ČTK to sdělila finanční správa.

Do elektronické evidence tržeb (EET) je v současnosti zapojeno zhruba 160.000 podnikatelů, kteří zaevidovali už zhruba 3,5 miliardy tržeb. EET začala loni 1. prosince pro restaurace a ubytování a v březnu pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.

Při provedených kontrolách pracovníci finanční i celní správy zjistili přes 18.000 prohřešků. Nejčastěji šlo o nevystavení účtenky, nezaslání údajů do systému EET nebo neumístění informačního oznámení. V 11.887 případech správa předala věc k zahájení správního řízení.

"Elektronická evidence tržeb plní naše očekávání, funguje plynule a bez problémů. Díky analytické činnosti vycházející z dat získaných z EET dokážeme zacílit kontroly tam, kde se projeví nesrovnalosti. Pomalu se ukazuje, že díky EET dochází k narovnání podnikatelského prostředí," uvedla mluvčí finanční správy Petra Petlachová.

EET má přitom podle správy i pozitivní dopad do rozpočtu. Jen na dani z přidané hodnoty (DPH) podle údajů správy EET přinesla od ledna do konce září do rozpočtu navíc 3,2 miliardy korun a za celý rok to může být až přes pět miliard korun. "Celkový přínos EET pro všechny daňové příjmy je odhadován na 18 miliard korun při plném náběhu systému," uvedl Petlachová.

Náklady na zavedení EET podle údajů správy letos mají činit zhruba 370 milionů korun a v dalších letech zhruba 310 milionů korun ročně.

Témata:  elektronická evidence tržeb tržby

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy