reklama

"Tento negativní vývoj se dotkne našich zákazníků pouze minimálně a nemusí se jich dotknout vůbec, protože tam, kde je to možné, nabízíme alternativní produkty. Právě teď může být pro lidi výhodné zafixovat si cenu na delší dobu, což je jedna z cest, jak negativní vývoj cen eliminovat," uvedl mluvčí firmy Vladimír Vácha.

Trend zdražení elektřiny potvrdil Milan Velner ze společnosti Centropol, která je druhým největším alternativním dodavatelem energií v Česku. "Více než 30procentní nárůst cen energií na velkoobchodu spojený s růstem cen regulované složky může znamenat u některých ceníků nárůst cen i o více než pět procent. Vše bude záviset na jednotlivých dodavatelích," dodal. Centropol ceníky na příští rok podobně jako další firmy teprve chystá.

"Ceníky u elektřiny v tuto chvíli připravujeme. U plynu jsme na začátku topné sezony oznámili velkou slevu," řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Firma v říjnu představila nový produkt, pomocí kterého podle ní lidé ušetří za plyn 14 až 20 procent proti tříletému tarifu s fixací.

"Se stanovením konkrétních cen pro zákazníky ještě vyčkáváme," uvedla mluvčí největšího alternativního dodavatele Bohemia Energy Hana Novotná. Velkou změnu v cenách elektřiny pro zákazníky ale firma pro příští rok nečeká.

"U elektřiny je pro zákazníky nyní správná doba, aby si zafixovali ceny na stávající úrovni," řekl mluvčí společnosti innogy Pavel Grochál. Firma je největším tuzemským dodavatelem plynu. "Ceny plynu průběžně snižujeme od roku 2013, celkem od té doby klesla cena plynu od innogy už o 25 procent," uvedl. Zlevnění plynu o šest procent slibuje od začátku prosince alternativní dodavatel MND.

Energetický regulační úřad dnes oznámil, že pro domácnosti u elektřiny zvýšil pro příští rok část ceny, kterou určuje, průměrně o 2,5 procenta, tedy řádově o inflaci. U plynu očekává ERÚ pro příští rok stagnaci konečných cen nebo jejich růst v rozmezí dvou až tří procent.

Cena elektřiny na Pražské energetické burze pro rok 2018 činí nyní přes 37 eur (942 Kč) za megawatthodinu (MWh), což je meziročně o třetinu více. Roste i cena plynu, která od července stoupla o více než 16 procent na téměř 19 eur (484 Kč) za MWh.