Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obchod roku? Kellnerova PPF kupuje Škodu Transportation

Škoda T. vyrobila pro Slovenské dráhy (ZSSK) moderní vícesystémovou lokomotivu Škoda 109 E
Škoda T. vyrobila pro Slovenské dráhy (ZSSK) moderní vícesystémovou lokomotivu Škoda 109 E
Foto: Škoda Transportation

Plzeň - Investiční skupina PPF podepsala smlouvu o koupi 100 procent akcií plzeňské strojírenské společnosti Škoda Transportation. Transakci odhadovanou na deset miliard korun ještě ale musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

"Skupina PPF oznamuje, že podepsala smlouvu o koupi 100 procent akcií společnosti Škoda Transportation včetně dalších aktiv souvisejících s činností Škoda Transportation; zejména ochranných známek Škoda a nemovitostí využívaných pro provoz společnosti. Součástí transakce je i závazek skupiny PPF poskytnout společnosti Škoda Transportation provozní úvěr za účelem financování nezbytných potřeb společnosti," uvedla mluvčí skupiny Zuzana Migdalová.

Skupina Škoda Transportation s více než 5300 zaměstnanci je největší firmou zabývající se dopravním strojírenstvím ve střední a východní Evropě. Vyrábí tramvaje, příměstské elektrické vlaky, lokomotivy, soupravy metra, trolejbusy nebo elektrobusy.

Skupina PPF působí v bankovnictví a finančních službách, v oblasti telekomunikace, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti i zemědělství. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii i Severní Americe. Skupina podle Migdalové vlastnila k polovině letošního roku aktiva dosahující téměř 35 miliard eur a celosvětově zaměstnávala 155.000 lidí, z toho v Česku téměř 9000 zaměstnanců. Do jejího portfolia patří mimo jiné Home Credit, Air Bank Cetin nebo O2.

Mezi zájemci o převzetí Škody Transportation byl skoro rok za favorita považován největší výrobce kolejových vozidel na světě, Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) z Číny. Poté do hry vstoupil konkurenční německý Siemens. Na začátku listopadu pak česká média také s odvoláním na nejmenované zdroje přišla s informací, že Škodu Transportation koupí Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského.

Témata:  PPF Group ŠKODA TRANSPORTATION a.s. ekonomika Petr Kellner

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy