Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Reexport plynu ze Srbska? Rusko to povolilo

Zemní plyn
Zemní plyn
Foto: Pixmac

Moskva - Rusko dnes ustoupilo od požadavku, aby Srbsko spotřebovávalo veškerý dovezený ruský plyn na domácím trhu, a povolilo mu reexport této suroviny.

Ústupek učinilo den před úterní schůzkou ruského prezidenta Vladimira Putina se srbským protějškem Aleksandarem Vučičem, uvedla agentura Reuters.

Nový dokument mění smlouvu z roku 2012 o dodávkách zemního plynu do roku 2021, podle níž Rusko vyváží do Srbska pět miliard metrů krychlových plynu ročně.

Ruský státní plynárenský gigant Gazprom v poslední době nabízí svým zákazníkům řadu ústupků, nižší ceny nevyjímaje, neboť čelí rostoucí konkurenci jiných energetických zdrojů, jako je zkapalněný zemní plyn, jakož i politickému tlaku v Evropě, která se snaží snížit svou závislost na dodávkách energie z Ruska.

Témata:  Rusko zemní plyn EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy