Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České firmy jsou rekordně optimistické, jen pětina jich oznámila útlum

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Index očekávání firem v ČR ve čtvrtém čtvrtletí 2017 vzrostl o 12,5 bodu na dosud nejvyšší hodnotu 41,6 bodu. Na 56 procent zástupců malých nebo středních firem a živnostníků říká, že objem jejich investic za uplynulý rok byl vyšší než v roce předchozím.

Vyplývá to z pravidelného průzkumu ČSOB, který čtvrtletně zjišťuje náladu a plány sektoru malých a středních podniků v oblastech poptávky, investic a rozšiřování podnikání.

"Optimismus v sektoru malých a středních firem vyplývá z výborné celkové ekonomické situace v české ekonomice a hospodářské i finanční stability. Otázkou je, jak dlouho se podobnou náladu podaří udržet, poněvadž budeme svědky tlaku na marže českých podniků, které se budou snažit přilákat zaměstnance i s pomocí zvyšování mezd," uvedl výkonný ředitel útvaru firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda.

Mezičtvrtletně stoupl podíl podnikatelů vykazujících meziroční růst objemu investic o čtrnáct procentních bodů. Naproti tomu jen pětina oznámila meziroční investiční útlum. "To, že více než polovina podnikatelů hlásí nárůst svých investic, je v období stále ještě výhodných úrokových sazeb velmi potěšující zprávou. Je ale nepochybné, že éra levných peněz směřuje ke konci," upozornil Manda.

Rozšířit podnikání podle průzkumu plánuje v horizontu jednoho roku čtvrtina oslovených podnikatelů a firem, což bylo mezikvartálně více o pět procentních bodů. Naproti tomu jen necelých pět procent podnikatelů uvažuje o omezení, přerušení nebo ukončení podnikání.

Se současnou ekonomickou situací jsou spokojeny tři čtvrtiny oslovených malých a středních živnostníků a zástupců firem, což je zatím nejvíce za dobu sledování. Takřka 15 procent z těchto podnikatelů je s ekonomickou situací ČR spokojena rozhodně. Spokojenost s ekonomickou situací v ČR mezikvartálně vzrostla o šest procentních bodů.

Témata:  firmy živnostníci ČSOB

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy